Dragen biedt veiligheid

Elke (toekomstige) ouder kent ze wel, draagdoeken en draagzakken. Tijdens de zwangerschap lees je er al veel over en ook in alle baby winkels is een ruime keuze.

Maar waarom gebruik je een draagzak en is het noodzakelijk? Een draagzak geeft je kind een veilig en geborgen gevoel omdat de geur en de hartklopping voor herkenning zorgen. Het is niet zo dat je dit perse móet aanschaffen of móet gebruiken, maar veel jonge baby’s hebben er wel baadt bij.

De geur en hartklopping zorgen voor een vertrouwd gevoel

Jullie kind is namelijk 9 maanden lang in slaap gewiegd in de buik van mama. Bloed dat door de aderen stroomt en hartkloppingen zijn geluiden die je baby veel heeft gehoord. Het schommeleffect van de bewegingen van mama hebben ervoor gezorgd dat je baby gewend is geraakt aan dit patroon en het fijn vindt om deze geluiden, de geur en de nabijheid van papa of mama te voelen. Door gedragen te worden voelen baby’s zich veilig en creëer je ook een veilige hechting.

Dat een jonge baby al direct in zijn of haar eigen bedje moet slapen is écht niet nodig en vaak geeft dit ook alleen maar onrust. Je baby is namelijk op die manier verder weg van jullie, verder weg van de vertrouwde geur en opeens alleen. Slapen in een wiegje in de woonkamer of lekker in de draagzak bij papa of mama is wat ze graag willen.

Mijn advies?

Geef hier aan toe! Houd je kleine hummeltje lekker dicht bij je. Een draagzak of draagdoek is dan ook ideaal om in te zetten als dit voor jezelf ook mogelijk is. Juist door het vertrouwde gevoel vindt je baby ook eerder de rust om lekker in slaap te vallen. Daarnaast heb je zelf ook minder (of geen) strijd voor het slapen gaan omdat je je baby geeft waar hij naar verlangt.

Wist je dat door huid op huid contact oxytocine vrij komt? Dit hormoon staat ook wel bekend als het knuffelhormoon of liefdeshormoon. Het zorgt er onder andere voor dat je je verbonden voelt met de mensen om je heen waardoor je ook zorgt voor een veilige omgeving voor je baby.

En nee.. je verwent je baby hier echt niet mee! Het is juist belangrijk je baby deze veilige omgeving te bieden en te reageren op zijn vraag om aandacht. Ook voor het slapen is dat erg belangrijk.

Kun jij slapen als je ergens bent waar je je niet 100% veilig voelt?

Tip:
Kies bij het uitzoeken van een draagzak voor een draagzak waarbij het stuk tussen de benen breed is, dit moet van knie- tot knieholte lopen. Zo kan de baby een kikkerhouding aannemen die het beste is voor de heup-/rug ontwikkeling.

Wil jij meer tips en meer te weten komen over dragen? Neem dan eens een kijkje bij draagconsulent Loes van ‘Jij erbij’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel hier je vraag!
Hoe kan ik je helpen?
Wil je graag meer informatie of heb je een vraag?