De eerste 6 weken

De eerste 6 weken

Met alle kennis van het slaapgedrag van baby’s in huis, was ik op de hoogte van de middelen en mogelijkheden die er zijn om je baby lekker te laten slapen. Vanuit de kinderopvang, waar ik voornamelijk voor de baby’s zorg, hebben ouders zelf al uitgezocht wat hun baby fijn vindt. Ik volg op wat ouders aangeven en hoef meestal niet zelf deel te nemen aan de zoektocht naar hoe hun baby het fijnste slaapt. Maar nu Pelle er is mochten wij zelf ook aan de bak!

IMG-20211213-WA0009

In mijn vorige blog vertelde ik over de eerste weken van Pelle en wat wij in de kraamweek probeerden om hem lekker te laten slapen. Hij sliep uiteindelijk ingebakerd en met speen. Overdag sliep Pelle alleen met zijn speen, maar in de nacht met speen én ingebakerd. Omdat hij overdag niet ingebakerd slaapt wilden wij weer eens proberen of hij dit in de nacht ook zonder kon. Wij merkten na een paar nachten geen verschil in zijn slaap waardoor wij zijn gestopt met het inbakeren.

Tot Pelle 8 weken was sliep hij overdag bij ons beneden. Hij sliep dan bij mij op de borst, in de draagdoek of in de box in zijn babynestje. Zo had hij een aantal vaste slaapplekken in huis waar hij aan kon wennen. Dat ging heel goed! Alleen werd hij steeds vaker na 30 minuten wakker.

‘Rond de 30 minuten gaan baby’s over naar de diepe slaap waardoor ze een ‘schokje’ krijgen’

Ken je het van jezelf dat als je in slaap gaat vallen je soms het idee hebt dat je ‘valt’? Dat gevoel krijgen baby’s rond de 30 minuten en het kan voorkomen dat je baby daar wakker van wordt in plaats van lekker door slaapt. Wij merkten dat als wij hem op zijn buik te slapen legde hij dan wel een hele slaapcyclus afmaakte.

Een buikslaper.. Dat vond ik best spannend!

Er wordt flink op gehamerd dat je je baby niet moet laten buikslapen in verband met wiegendood. Met dit in mijn achterhoofd vond ik het toch best spannend dat buikslapen. Maar aangezien hij bij ons beneden sliep, durfden wij dit wel aan. Als ik even de was opging hangen boven dan zette ik de babyfoon met camera neer zodat ik hem continu in de gaten kon houden.

In de nachten sliep Pelle eigenlijk best goed op zijn rug, maar had hij moeite met zelf in slaap vallen. We probeerden daarom in de nacht de zij-slaper. Dat is een speciaal kussentje waar wij Pelle op zijn zij in leggen zodat hij niet naar zijn buik kan doorrollen. In combinatie met het bedtijdritueel waar wij rond de 8 weken mee startte viel hij in de zij slaper heel rustig zelf in slaap. 

Wat het slaapritueel van Pelle is waar hij zelfstandig mee in slaap valt? Dat lees je binnenkort in een post op instagram!

Stel hier je vraag!
Hoe kan ik je helpen?
Wil je graag meer informatie of heb je een vraag?