Ontdekkingstocht in de kraamweek

Daar is hij dan, je kersverse baby! Van papa & mama to be, naar papa & mama. Aan jullie de taak om vanaf nu (en in de kraamweek samen met de kraamverzorgster) jullie baby te leren kennen en te ontdekken wat je baby fijn vindt.

Wat wil hij als hij huilt? Waarom huilt ze? Heeft ze het wel warm genoeg? Heeft hij het niet te koud? Misschien toch even temperaturen om te checken? Slaapt hij ingebakerd beter? Zoveel vragen die door je hoofd spoken.

Zo begonnen mijn vriend en ik in de kraamweek ook dit avontuur. Vanuit de kinderopvang weet ik al veel over baby’s en ook als slaapcoach heb ik de kennis in huis van wat ik kan verwachten. Maar een eigen baby.. dat is toch andere koek!

In de kraamweek kon Pelle zijn temperatuur nog niet goed zelf reguleren, zoals de meeste baby’s. Wij checkten zijn temperatuur bij elke voeding. Super fijn dat de kraamverzorgster ons vertelde wanneer we konden afbouwen met de kruikjes en het mutsje. Die instructies voerden we netjes uit! Toen de kruikjes helemaal waren afgebouwd begonnen de twijfels bij ons toen Pelle ongeveer om de 2 uur in de nacht kwam voor een voeding. Heeft hij het dan te koud? We bespraken het met de kraamverzorgster en zij legde ons de inbaker techniek uit.

Veel baby’s vinden inbakeren fijn omdat het een veilig en geborgen gevoel geeft.

Dat Pelle om de 2 uur kwam voor een voeding was overigens geen probleem, maar we zouden het vervelend vinden voor hem als dat komt omdat hij hulp nodig heeft om dieper te slapen en wij zijn signalen verkeerd zouden zien.

En dus probeerden wij in de nacht het inbakeren, maar legden wij er toch nog een kruikje bij omdat wij het idee hadden dat het dan iets meer warmte en geborgenheid gaf. Zijn wiegje werd daar namelijk ook net wat smaller door wat naast het inbakeren een fijn gevoel kon geven dachten wij. Daarnaast merkten wij dat hij een enorme zuigbehoefte had. Wij waren eigenlijk van plan geen speentje te gebruiken, maar meerdere en langere periodes per nacht je pink aanbieden is niet iets waar je zelf lekker van slaapt. En dus haalde mijn vriend een speentje tevoorschijn uit een van de zwangerschapsboxen.

Die nacht en de volgende nacht gingen een stuk beter dan de afgelopen nachten!

Maar wat was nou hetgeen dat geholpen heeft? Het kruikje, het inbakeren of de speen? En dus ging onze zoektocht verder. De volgende avond lieten we het kruikje weg. De temperaturen van de kraamweek lieten eigenlijk ook wel zien dat hij zich prima warm kon houden. Ook die nacht sliep hij beter dan de nachten ervoor. En daarmee bedoel ik rustiger slapen en om de 3 uur een voeding.

Wat goed slapen is, is voor elke ouder anders. De ene baby slaapt al binnen een paar weken langer dan 3 uur en de andere baby komt om de 2 uur voor een voeding. En beide is goed. Zo had ik regelmatig in de nacht app contact met een vriendin die een week eerder was bevallen. Haar zoontje liet al regelmatig 6 uur tussen de voedingen terwijl Pelle standaard om de 3 uur kwam.

Zo is elk kind uniek en is het voor elke ouder een zoektocht naar wat fijn is voor je kind. Sommige kinderen slapen zonder ingebakerd of speen o.id. fijn en blijft die zoektocht uit. Heel fijn natuurlijk! Maar voor iedereen die ook deze zoektocht heeft doorstaan of nu doorstaat, weet dat je het niet fout kan doen! Geborgenheid, liefde en aandacht is het beste wat je je kind kan geven.

Het gaf mij rust dat ik wist dat als Pelle wakker werd, hij het nodig had en ik hem daarom ook voedde.

Pelle vondt de speen en het inbakeren overigens erg fijn, dus dat zijn we een paar weken blijven doen. Tot wij het roer weer omgooide en opnieuw dingen gingen uitproberen! Je leest het in mijn volgende blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel hier je vraag!
Hoe kan ik je helpen?
Wil je graag meer informatie of heb je een vraag?